Hvad er overgangsalderen egentlig?

I mit daglige arbejde som ernæringsterapeut for kvinder 40+ fylder overgangsalderen naturligt en hel del . Det er jo fra 40 ’erne og fremad, vi kan opleve store kropslige- og mentale forandringer. Netop disse forandringer, hjælper jeg  bl.a. mine klienter med at håndtere på en god måde.

Men hvad er overgangsalderen egentlig, hvor længe varer den og hvilke ændringer er det typisk at opleve i denne vigtige fase i vores liv?

Det er spørgsmål, jeg ofte bliver stillet i klinikken. Mange af de kvinder jeg taler med, kommer til mig med gener, de ikke anede skyldes overgangsalderen eller begyndelse på samme.

Derfor har jeg skrevet disse indlæg, så du kan blive lidt klogere på overgangen.

Har du spørgsmål eller døjer du selv med nogle af disse gener, så kontakt mig og fortvivl ikke. Der er meget du kan gøre med den rigtige kost og livsstil, så du kommer både sund, stærk og godt gennem overgangsalderen.

Faser og definitioner

Selve overgangsalderen dækker årene før og efter at din menstruation ophører. Hvornår det sker og hvor mange år det drejer sig om, er helt forskelligt fra kvinde til kvinde. Det er en forandring, der sker gradvist over lang tid. I denne periode producerer kroppen færre og færre kvindelige kønshormoner og denne ændring kan påvirke både krop og psyke på mange individuelle måder.

Hvornår starter det hele?

Forandringerne i din krop starter allerede, når du er omkring 35 år.

Det drejer sig primært om et begyndende fald i muskelstyrke og afkalkning af dine knogler. Din livsstil og kost har meget at sige – også her. Du bemærker muligvis ikke denne ændring.

Fra omkring de 40 år begynder det kvindelige hormon østradiol langsomt at falde (østrogen er egentlig navnet på en gruppe kvindelige hormoner, hvor de vigtigste 3 er østron, østadiol og østriol. Østradiol er det dominerende af disse 3 hormoner).Du vil nu gå ind i præ-overgangsalderen.

Præ-overgangsalderen

Denne periode varer typisk mellem 5-10 år.

Din ægløsning er mere uregelmæssig og produktionen af de kvindelige hormoner østrogen og progesteron er ustabil. Du lægger måske ikke mærke til det, fordi du stadig har din menstruation – som dog kan være uregelmæssig. Din fertilitet falder og du mærker muligvis milde symptomer såsom mindre hedeture, humørsvingninger mm.  Man kan sige, at denne fase er en mellemfase, der forbereder dig til selve peri-overgangsalderen.

Peri-overgangsalderen

Denne periode varer typisk ca. 2 år – det sidste år op til overgangsalderen og året efter.

Dette er den fase, hvor du går fra at være frugtbar til ikke at være det. Din hormonproduktion falder med udsving. På grund af disse hormonudsving kan du opleve det, der er populært kaldes symptomer på overgangsalderen såsom:

Hedeture, dårlig søvn, vægtøgning – især omkring taljen, humørsvingninger og træthed, ledsmerter og stivhed, tør hud og hårproblemer, tørre slimhinder, urinvejsproblemer, forstoppelse, hukommelses- og koncentrationsproblemer, hovedpine og migræne, øget stressfølsomhed  – ja, og meget mere.

I denne fase sker der en accelereret afkalkning af dine knogler og du bliver nu mere disponeret for hjerte, kar sygdomme end tidligere.

Det er meget individuelt hvilke symptomer du oplever. Nogle mærker næsten ingenting og igen andre oplever mange symptomer både fysisk og mentalt. Tal evt. med din mor eller søster – der er ofte en genetisk sammenhæng med både oplevelsen af gener og tidspunktet for overgangsperioden.

Post – overgangsalder

Denne fase indtræder typisk mellem 45-55 år og du kan nu ikke længere få børn. Tidspunktet for den endelige post-overgangsalder lægges fast, når din menstruation har været ophørt 12 måneder i træk.

I Skandinavien er gennemsnitsalderen for den endelige overgangsalder 51 år.

I starten af denne fase kan der forsat være hormonelle udsving, men de vil typisk aftage stille og roligt og din krop vil finde en ny balance, som varer resten af livet.

Man kan sige, at overgangsalderen er en omvendt pubertet. I puberteten stiger hormonerne. I overgangsalderen falder de. At gå fra barn til voksen er en kæmpe forandring. Men overgangsalderen er en lige så stor forandring – og fortjener masser af opmærksomhed, forståelse og respekt.

Har du spørgsmål eller ønsker du hjælp til at komme sund, slank og stærk gennem din overgangsalder, så kontakt mig og lad os tale om hvordan jeg kan hjælpe dig.
Scroll to Top